Welkom op de website van de Hervormde Gemeente te Hemmen
Informatie
Email
Ds. Ottho Gerhard Heldring (1804-1876)

In 1827 werd Ds. Ottho Gerhard Heldring op drieŽntwintig jarige leeftijd door Hemmen beroepen. Hij had goede contacten met de heer en mevrouw Van Lynden (de bewoners van het Huis Hemmen). Mevrouw van Lynden stimuleerde hem om zich weer in de literatuur te verdiepen, net zoals bij zijn studie. Bij zijn komst was er veel werk. Heldring werd de grondlegger van de Inwendige Zending. De Heldringstichtingen in Zetten, van oorsprong bedoeld voor de opvang van 'gevallen vrouwen', werd door hem gesticht. Hij was 40 jaar lang predikant in Hemmen, van 1827 tot 1867.

In 1836 werd voor het eerst melding gemaakt van een kerstboom in Nederland en dat was in Hemmen. Dat had te maken met Ds. O.G. Heldring die gevoelig was voor sfeer. Voor ontheemden, die arme sloebers, moest een plekje met sfeer worden gemaakt in de kerk van Hemmen. Hij deed dat door er een kerstboom met appels, peren, noten en kaarsen in te plaatsen. Zo waren ze ontvankelijker voor het evangelie.
Achter in de kerk, onder het orgel, is ter herinnering aan Ds. Ottho Gerhard Heldring een gedenkplaat aan de muur bevestigd.

Citaten uit het boek
"Hemmen, Historie-Landgoed-Kasteeltuin",
met toestemming van Jan van den Brandhof.
ISBN 90-9018311-6

<< Terug geschiedenis
<< Terug naamborden